Hasznos tudnivalók

Az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani a gyeptégla lefektetése előtt a területen elvégezni szükséges előkészületi munkákhoz, illetve itt találhatók a gyeptéglázott terület ápolásával kapcsolatos hasznos tudnivalók is.

Totális gyomirtás

Távolítsa el a területről a meglévő gyomokat és köveket! Amennyiben a füvesítendő terület gyomokkal szennyezett, akkor a vegyszeres totális gyomirtás mindenképpen szükséges a gyeptégla telepítése előtt. A vegyszer használata során különösen ügyeljen arra, hogy az semmiképp ne kerüljön más, a füvesítendő terület közelében található növényre, ugyanis a vegyszer a növények levelén keresztül szívódik fel, így káros lehet azokra is. A gyomirtó vegyszerek felszívódási ideje általában 10-14 nap, ennek az időszaknak a végére a gyomirtott területen lévő gyomnövények egységesen elszáradnak: sárgás, barnás színük lesz.

Talaj előkészítés

Lazítsa fel a talaj felső rétegét, 10-15 cm-es mélységben (rotációs kapával a legcélszerűbb). Ha szükséges, a pótlólagosan hozott termőföldet a kívánt vastagságban terítse el a területen, és a már meglévő földdel rotálja egybe úgy, hogy a felső kb. 10-15 cm-es réteg legyen fellazítva.

Finom talajegyengetés

Végezze el a megfelelő tereprendezést gereblyével. Ezt követően a sima és egyenletes talajfelület kialakítása érdekében egy könnyű hengerrel tömörítse a talajt. A terepszint kialakításakor kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyeptégla talajrétegének vastagsága kb. 2,5 cm. A gyeptéglák lefektetése előtt juttasson ki "starter" műtrágyát a területre (javasolt dózis: kb. 2 dkg/m2).

Gyeptégla lerakás

A gyeptéglákat, ha lehetséges, az előkészített terület leghosszabb oldalán, egyenes vonal mentén, belülről kifele haladva kezdje el lefektetni úgy, hogy az egymással párhuzamos sorok téglakötésben legyenek. A gyeptéglákat illessze szorosan egymás mellé anélkül, hogy azok egymást fednék.

A megfelelő talajkontaktus

A gyeptéglák lefektetése után a lefedett területet egy kisebb méretű henger segítségével hengerezze meg, hogy a talaj és a gyökérzet megfelelő kapcsolata biztosítva legyen.

Öntözés

Fontos, hogy kb. 20-25 mm csapadéknak megfelelő öntözővizet juttasson ki rögtön a gyeptégla lefektetése után. (Felhívjuk figyelmét arra, hogy az időjárás változásával együtt a szükséges víz mennyisége is változhat!) Kerülje a frissen kialakított gyepfelület erős igénybevételét az első 2-3 héten.ÖNTÖZNI! ÖNTÖZNI! ÖNTÖZNI!

Tartsa a pázsitot nedvesen-pásztásan a telepítéstől számított 2 hétig. Nagyon fontos, hogy a frissen kialakított gyepfelületet kellő rendszerességgel öntözzük annak érdekében, hogy mindig nedves legyen, különösen a nyári meleg és szeles napokon. A gyeptéglák legyökerezése utáni első hónapokban kellően gyakran kell öntözni a felületet, hogy az egészséges fejlődésnek megfelelő feltételeket biztosítsuk. Miután a pázsit véglegesen megeredt, eső nélküli időszakokban 5-7 napos időközönként célszerű mélyrehatóan megöntözni. Az öntözésre lehetőség szerint a nappali órákban kerüljön sor, de ne a nap legmelegebb időszakában.